Becul a fost un accesoriu în casele noastre timp de peste un secol, dar abia în ultimele decenii am început să ne gândim la cât de multă energie consumă.
Primele becuri cu consum redus de energie au fost inventate în anii 1980, iar de atunci au devenit disponibile multe alte opțiuni.
Există patru tipuri principale de becuri: becuri cu LED, becuri fluorescente compacte, cu incandescență și becuri cu halogen. Fiecare dintre aceste becuri are un aspect diferit, așa că va trebui să decideți care este cel mai potrivit pentru casa dvs.
Ø Becuri cu incandescență: Acestea sunt becurile tradiționale pe care probabil că le cunoașteți cel mai bine. Ele folosesc un filament pentru a se încălzi și a crea lumină, dar, de asemenea, irosesc cea mai mare parte a energiei sub formă de căldură.
Ø Becuri cu halogen: Becurile cu halogen sunt similare celor cu incandescență în multe privințe, dar au un punct de topire mai ridicat, astfel încât durează mai mult. Cu toate acestea, ele încă irosesc multă energie sub formă de căldură.
Ø Lumini fluorescente compacte (CFL): CFL-urile sunt tuburi fluorescente lungi care emit lumină atunci când electricitatea trece prin ele. Acestea conțin gaz de mercur, motiv pentru care au nevoie de instrucțiuni speciale de eliminare - nu ar trebui să le aruncați niciodată pur și simplu la gunoi! CFL-urile folosesc mai puțină energie electrică decât becurile obișnuite și durează mai mult decât cele cu incandescență și cele cu halogen.
Ø Diode emițătoare de lumină (LED): LED-urile produc foarte puțină căldură atunci când sunt aprinse - atât de puțină încât unele companii susțin chiar că utilizarea unui bec cu LED poate ajuta la răcirea întregii camere! Deoarece LED-urile utilizează atât de puțină energie în comparație cu alte tipuri de becuri și durează mult mai mult decât orice alt tip de becuri existente în prezent.
Cum aleg un bec cu consum redus de energie?
Primul lucru pe care trebuie să-l luați în considerare este puterea. Puterea unui bec cu consum redus de energie determină cantitatea de lumină pe care o produce, ceea ce, la rândul său, determină luminozitatea acestuia. Dacă aveți nevoie de multă lumină, căutați un bec cu putere mai mare. Cu toate acestea, dacă nu intenționați să stați în cameră sau în birou pentru perioade lungi de timp, atunci puteți opta pentru un bec cu putere mai mică.
Atunci când alegeți între diferite tipuri de becuri, asigurați-vă că luați în considerare atât temperatura de culoare, cât și lumeni pe watt (LPW). Temperatura de culoare se măsoară în grade Kelvin (K) și determină cât de caldă sau rece va părea lumina. De exemplu, becurile cu incandescență au o temperatură de culoare foarte ridicată, deoarece emit o lumină gălbuie; în timp ce lămpile fluorescente compacte (CFL) au o temperatură de culoare mai scăzută, deoarece emit o lumină albăstruie. Lumini pe watt se măsoară în lumeni pe secundă (lm/s), iar aceștia măsoară câtă lumină produce fiecare bec pe secundă în diferite circumstanțe. De exemplu, becurile LED produc mai mulți lumeni pe watt decât becurile cu incandescență - dar costă, de asemenea, mai mult!
Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a economisi bani și energie, atunci investiția într-un bec eficient din punct de vedere energetic este un bun punct de plecare. Acestea folosesc mai puțină energie electrică decât becurile mai vechi, ceea ce se traduce prin facturi mai mici și emisii de carbon reduse. Dar cum știți care sunt cele mai bune?
Ghid util pentru alegerea becurilor - Întrebări frecvente
Iată un ghid rapid despre cum să alegeți un bec cu consum redus de energie
1. Căutați eticheta economic - aceasta vă spune că produsul respectă standardele stricte de eficiență energetică.
2. Nu vă faceți griji cu privire la temperatura de culoare - majoritatea ochilor noștri se adaptează în timp la temperatura de culoare a unei încăperi, așa că nu este atât de importantă pe cât ați putea crede (deși eu prefer culorile calde).
3. Verificați puterea - asigurați-vă că noul bec este cel puțin la fel de luminos ca cel pe care îl înlocuiți, pentru că altfel nu va oferi suficientă lumină pentru cameră.
Am ales pentru voi câteva dintre întrebările frecvente despre becuri primite de la voi la care vom încerca să răspundem astăzi.
În timp promitem că vom mai adăuga informații, pe măsură ce ne veți mai comunica ce ați dori să mai aflați.
Ce tipuri de dulii becuri există?
Pe piață există mai multe tipuri de dulii (fasung), printre cele mai populare regăsindu-se:
Becuri cu socluri tip Edison
- soclul E27 - cel mai folosit bec pentru
locuințe - diametrul soclului este de 27 mm – vezi bec led
dulie E27 din oferta LogicLight
- soclul tip E14 - diametrul socului este de
14 mm – recomandăm bec
dulie E14 de la LogicLight.
- soclul tip E40 - dimetrul soclului este de 40 mm - sunt becuri ce se folosesc la iluminatul stradal ori pentru lămpile industriale.
Becuri cu soclu tip baioneta sau pini
- soclul G24 - pentru spații comerciale - folosește becuri economice CFL - fluorescente
Spoturi - folosesc de regula filament incandescent in mediu halogen
- cu socluri Bi-pin
- spoturi G4
- spoturi G9
- spoturi GU10
- spoturi GU5.3
Tuburi fluorescente - cu lungimi de 60cm, 90cm, 120cm si 150 cm. Cunoscutele neoane au in interior un gaz inert.
Ce înseamnă bec incandescent?
Un bec cu incandescență este un tip de bec care produce lumină prin încălzirea unui filament de sârmă la o temperatură ridicată. Filamentul este ținut în poziție în bec de un vid sau de un gaz. Căldura de la filament face ca firul să strălucească, producând lumină vizibilă.
Becurile cu incandescență sunt fabricate din tungsten, care a fost folosit încă de la sfârșitul anilor 1800. Tungstenul are un punct de topire ridicat, de 3.422 grade Fahrenheit (1.926 grade Celsius). Acest lucru înseamnă că poate rezista la temperaturile ridicate necesare pentru a străluci sau a arde.
Ce înseamnă bec halogen?
Becurile cu halogen sunt un tip de bec cu incandescență care utilizează un gaz pentru a produce căldură, care la rândul său produce lumină. Acest gaz este, de obicei, iod sau brom.
Becurile cu halogen sunt mai eficiente decât becurile cu incandescență standard, deoarece generează lumină cu mai puțină energie decât becurile cu incandescență. De asemenea, acestea durează mai mult decât becurile cu incandescență standard - aproximativ 2.000 de ore în loc de 1.000 de ore.
Sunt becurile cu halogen periculoase?
Ele nu sunt periculoase în sine - sunt la fel ca orice alt bec pe care îl puteți folosi în casă sau la birou, dar emit mai multă căldură decât alte tipuri de becuri.
Dacă le expuneți la temperaturi extreme, acestea ar putea lua foc. Același lucru ar fi valabil pentru orice alt tip de bec, totuși.
Becurile cu halogen conțin, de asemenea, substanțe chimice care pot provoca poluare atunci când sunt arse - dar aceste substanțe chimice se găsesc și în multe alte tipuri de surse de lumină, cum ar fi cele cu incandescență sau chiar lumânările.
Care este diferența dintre un bec led și un bec normal?
Becurile LED sunt mai eficiente decât becurile normale. De asemenea, becurile cu LED sunt făcute să dureze mai mult și folosesc mai puțină energie, astfel încât vă pot economisi bani pe energie și ajută mediul înconjurător prin reducerea amprentei de carbon.
Becurile cu LED utilizează cu aproximativ 75% mai puțină energie decât becurile standard. Plus că, acestea durează de 25 de ori mai mult decât becurile tradiționale.
Câți volți are un watt?
Pentru a obține cel mai bun răspuns, trebuie să cunoașteți tensiunea dispozitivului dvs. și puterea dispozitivului. Ecuația este simplă:
V = W/A
Unde V reprezintă volți, W reprezintă wați, iar A reprezintă amperi. Acest lucru înseamnă că, dacă doriți să vă dați seama câți volți sunt într-un watt, trebuie să știți câți amperi consumă dispozitivul dumneavoastră. Dacă nu cunoașteți aceste informații din prima, puteți folosi un calculator online pentru a face calculele în locul dumneavoastră.
De fapt, este vorba doar de un volt. Un watt este o unitate de putere - cât de multă muncă poate presta un dispozitiv într-un anumit interval de timp. Un watt echivalează cu un joule pe secundă și, deoarece tensiunea este definită ca energie pe unitate de sarcină, rezultă că un volt este egal cu un joule pe coulomb (o unitate de sarcină electrică).
Acest lucru înseamnă că, dacă doriți să știți câți wați sunt în 1 amper oră (Ah), trebuie doar să împărțiți 1 Ah la 3600 de secunde (o oră). Astfel, veți obține 3,6 wați pe Ah.
Deci, acum că avem răspunsul nostru: Câți volți sunt într-un watt? Doar unul!
Câți lumeni are un bec de 100w?
Un bec de 100 W are aproximativ 1 500 de lumeni. Numărul de lumeni pe care îl are un bec depinde de puterea becului.
Ce să aleg, lumină caldă sau rece?
Există multe tipuri diferite de lumină, dar cele două cele mai populare sunt cele calde și cele reci. Lumina caldă este similară cu cea pe care o vedeți într-o zi însorită, în timp ce lumina rece este mai asemănătoare cu cea pe care o vedeți într-o zi înnorată.
Luminile calde pot fi frumoase, dar pot provoca și oboseală oculară dacă sunt folosite prea mult timp. Lumina caldă are o nuanță galben-portocalie care face ca încăperile să se simtă mai primitoare și mai confortabile. Acest tip de lumină este excelent pentru încăperile care sunt foarte folosite - cum ar fi bucătăria sau camera de zi - și poate ajuta la crearea unei atmosfere relaxante în zonele în care doriți ca oamenii să se simtă ca acasă.
Lumina rece este mai bună pentru a citi sau pentru a lucra la calculator, dar vă poate face să vă simțiți deprimat dacă este folosită prea mult timp. Lumina rece tinde să aibă o nuanță albăstruie care dă o senzație mai aerisită. Este ideală pentru băi și spălătorii, deoarece le face să pară mai mari decât sunt în realitate.
Ambele tipuri de iluminat au avantajele și dezavantajele lor și depinde de tine să decizi care dintre ele va funcționa cel mai bine în spațiul tău de acasă sau de la birou.
Nu am bani de leduri, becurile economice sunt mai ieftine?
Dacă doriți să economisiți bani la factura de electricitate, dar nu aveți banii necesari pentru LED-uri, becurile economice pot fi o alternativă excelentă. Becurile economice folosesc cu aproximativ 75% mai puțină energie electrică decât becurile cu incandescență standard, ceea ce înseamnă că vă vor economisi bani în timp - și nu vor costa la fel de mult la început.
În timp ce becurile cu LED sunt totuși mai eficiente decât cele economice, acestea sunt și mai scumpe. Dacă sunteți în căutarea unei soluții imediate care nu va sparge banca, becurile economice sunt o opțiune bună.
Cât consumă un bec?
Cantitatea de energie consumată de un bec poate fi calculată cu ajutorul puterii acestuia. Puterea se măsoară în wați și indică cantitatea de energie electrică necesară pentru a face să funcționeze un dispozitiv. Puterea în wați poate fi calculată prin înmulțirea tensiunii cu curentul, așa cum se arată în următoarea ecuație:
Tensiune x curent = Putere
Un bec tipic utilizează 120 de volți și 0,09 amperi pentru a funcționa la luminozitate maximă; prin urmare, puterea sa este de 12 wați (120 V x 0,09 A = 12 W).
Cantitatea de energie electrică pe care o consumă becurile dvs. depinde de mai mulți factori: cât de luminoase sunt și ce tip de bec sunt (CFL vs. LED). Dacă aveți un bec cu incandescență cu o putere medie de 60 W, acesta consumă 60 de wați pe oră sau 0,06 kilowați-oră (kWh) pe oră. Un bec cu incandescență de 100 W consumă 1 kWh pe oră sau 100 de wați pe secundă.
Pot să găsesc becuri led cu lumină rece?
Da, puteți găsi becuri cu leduri cu lumină rece.
Becurile cu leduri cu lumină rece sunt disponibile pentru cumpărare la majoritatea comercianți cu amănuntul și la magazinele online.
Tot ce trebuie să faci este să accesezi motorul de căutare preferat și să scrii "becuri led cu lumină rece".
În final
Unele becuri sunt mai scumpe, dar durează mai mult, în timp ce altele sunt mai ieftine, dar nu durează la fel de mult. Înainte de a cumpăra un bec, ia în considerare cât timp te aștepți să dureze și ce fel de utilizare va avea în casa ta.
Alegerea celui mai bun bec cu economie de energie este o chestiune de înțelegere a principiilor de bază ale funcționării acestor becuri. În esență, acestea sunt la fel ca orice alt bec, dar au un strat de acoperire care le permite să reflecte lumina înapoi în cameră, în loc să o lase să strălucească în exterior și să se îndepărteze de casă. De aceea se numesc becuri "economice" - acestea vă economisesc bani, făcând în așa fel încât nu trebuie să folosiți atât de multă energie electrică pentru a vă ilumina casa. Cu cât mai multă lumină se întoarce în cameră, cu atât mai puțină lumină se pierde în lume!