Știm cu toții că o casă primitoare, nu poate fi niciodată completă fără un iluminat corespunzător.
Iar când vine vorba de căldură și intimitate, mai presus decât aspectul culorile regăsim nivelul luminii pe care ochii noștri îl pot percepe.
Fie că alegem lumină caldă sau rece pentru locuința noastră, este foarte important fluxul de lumină asigurat.
Fluxul luminos adecvat pentru o locuință este cantitatea de lumeni necesară pentru a ilumina o încăpere astfel încât oamenii să poată vedea ceea ce au nevoie să vadă, fără a fi orbiți de lumină.
În scopul acestei analize, se iau în calcul următorii parametri:
· Dimensiunea camerei (în metri pătrați).
· Temperatura de culoare a becului (în Kelvin)
· Numărul de ore pe zi în care vă aflați în cameră.
Fluxul luminos adecvat pentru o locuință este suficient pentru a preveni oboseala ochilor și pentru a asigura cantitatea zilnică de lumină recomandată. Cantitatea zilnică de lumină recomandată este de 400 lux, iar acest lucru poate fi obținut prin utilizarea unei lămpi fluorescente de 15 W. O lampă fluorescentă de 15W este ideală deoarece are o eficiență ridicată, ceea ce înseamnă că utilizează mai puțină energie electrică și costă mai puțin. Acest lucru o face, de asemenea, ecologică, deoarece nu eliberează cantități mari de dioxid de carbon în atmosferă, în comparație cu becurile cu incandescență sau lămpile cu halogen.
De ce avem nevoie de reglarea luminozității?
Pasionații de lectură sunt cei care cunosc cel mai bine senzația. Îți dorești o lumină intensă ca să poți citi, dar în restul timpului aceasta este deranjantă și nu știi cum să scapi mai repede de ea.
Ce faci când ai o lampă mult prea puternică doar cu buton de on/off și nu poți să-i reglezi luminozitatea?
Una dintre soluțiile salvatoare în acest caz este un variator pe fir, ori daca ai un bec led la veioză, poți opta pentru un variator pe fir pentru bec led.
Ai încercat mai multe soluții și niciuna mulțumitoare?
Cunosc sentimentul! Dar, până la urmă nu trebuie să încercăm noi să descoperim soarele pentru că toată lumea îl vede. Altfel spus, de ce să nu ne uităm la cum procedează alții?!
Spre exemplu, într-o cameră de hotel vei găsi neîndoielnic o aplică perete cu întrerupător. De asemenea, în orice casă dotată cu tehnică de ultimă generație vei găsi cel puțin o priză dublă cu întrerupător. De ce să nu aplicăm aceste soluții chiar la noi acasă? Cine ne oprește?
Până la urmă, o aplică perete cu întrerupător îți poate rezolva problema cu cititul într-un mod cât se poate de elegant. Și ținând cont că astăzi se găsesc pe piață foarte multe modele de aplice perete cu întrerupător, poți să dai frâu liber imaginației și să-ți luminezi corespunzător colțișorul de lectură.
Cum reduci intensitatea luminii unei lămpi?
Când o lampă este aprinsă, putem spune că ea funcționează la 100% intensitate. Însă, de multe ori nu avem nevoie de o astfel de intensitate și nu ne-o dorim. Ei bine, există metode pentru a controla intensitatea luminii. Și nu ne referim aici la a renunța la un bec puternic sau la a schimba candelabrul. Deși, dacă ați știi de la început ce fel de luminozitate v-ar fi necesară într-o încăpere, a-ți ști exact și ce fel de candelabre să cumpărați. Puteți însă face ceva: spre exemplu puteți opta pentru întrerupătoare cu variatoare pentru becuri LED, caz în care nu doar că veți obține lumina dorită, dar probabil că veți face și economie de curent electric.
În oferta LogicLight veți găsi niște plafoniere pătrate reglabile foarte potrivite în contextul acestei discuții.
Utilizarea variatoarelor permite controlarea
luminozității becurilor pentru diverse corpuri de iluminat. Și, în plus dacă
alegi un variator combinat cu controlul fără fir, poți să reglezi luminozitatea
direct de pe canapea ori din pat. Nu trebuie să te ridici pentru a stinge
lumina dacă nu mai ai poftă de citit.
Variatoarele sunt diferite în funcție de tipul sursei de lumina, ele putând fi convenționale, lămpi cu halogen, economice ori LED ori în formă de control, cu buton clasic ori fără fir.
Orice corp de iluminat are nevoie de un întrerupător. Practic, fără un întrerupător nu poți să aprinzi și să stingi lumina. Daca întrerupătorul este prevăzut cu un variator de tensiune, acesta îți poate oferi posibilitatea de a regla intensitatea luminii în funcție de nevoile tale. O astfel de funcție poate fi îndeplinită și de un întrerupător rotativ.
Dar la fel de bine, poți opta pentru o aplică cu luminozitate reglabilă și ai scăpat de a mai cumpăra diverse accesorii care să-ți facă viața mai ușoară.
LogicLight văr recomandă categoria aplice perete interior cu lumină reglabilă.
De ce să alegeți un întrerupător cu variator pentru becurile
LED?
Un întrerupător cu variator este un dispozitiv care vă permite să controlați luminozitatea becurilor.
LED-urile sunt foarte bune pentru multe lucruri, dar un lucru pentru care nu sunt atât de bune este să fie atenuate. Nu se pot descurca. De aceea aveți nevoie de un întrerupător cu variator pentru becurile LED!
Variatoarele nu mai sunt doar pentru luminile incandescente de modă veche. În zilele noastre, puteți obține întrerupătorul cu variator perfect pentru becurile dvs. cu LED și le puteți face să funcționeze chiar mai bine decât înainte.
Becurile cu LED sunt grozave pentru că sunt eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă că folosesc mai puțină energie decât alte tipuri de becuri, fiind în același timp suficient de luminoase pentru a lumina o cameră întreagă. Dar dacă ați încercat vreodată să folosiți unul ca lumină de noapte sau într-un colț întunecat al camerei, atunci știți că acestea nu se descurcă bine atunci când sunt aprinse la nivel scăzut - pur și simplu nu au același tip de strălucire pe care o au becurile cu incandescență la niveluri mai mici (chiar dacă par mai luminoase atunci când sunt aprinse la maxim).
Care este nivelul de intensitate al luminii de care avem nevoie?
Ne-am lămurit mai sus că nivelul de luminozitate este dat de numărul de lumeni. Astfel că, alegerea unei lumini potrivite trebuie să țină cont de nivelul de iluminare pe metrul pătrat dar și se destinația propriu-zisă a încăperii. Spre exemplu, pentru bucătărie avem nevoie între 200 si 300 de lumeni, pentru citit în jur de 500 - 700 de lumeni, pentru baie 80 - 100 lumeni, pe holuri pana la 75 de lumeni.
Cea mai bună intensitate a luminii este cea care poate fi văzută, dar nu simțită. Dacă vă uitați la un obiect și simțiți că lumina este prea puternică, probabil că vă aflați în intervalul potrivit. Dacă simțiți că nu există deloc lumină sau dacă nu puteți vedea nimic, atunci ar trebui să luați în considerare creșterea intensității lămpii.
Pentru o persoană obișnuită, nivelul corect de intensitate a luminii este de aproximativ 500 de lumeni. Aceasta este valoarea standard utilizată de majoritatea producătorilor de iluminat. Cu toate acestea, dacă intenționați să vă folosiți luminile în alte scopuri decât iluminatul general, cum ar fi cititul sau lucrul la calculator, este posibil să aveți nevoie de o intensitate luminoasă mai mare. De exemplu, dacă aveți de gând să faceți ceva care necesită o precizie și detalii suplimentare, cum ar fi cusutul, veți dori cu siguranță o intensitate luminoasă mai mare de 500 de lumeni.