Dragi prieteni, știm cu toții că iluminatul ocupă un rol foarte important în ambianța unei locuințe, de aceea el a devenit unul dintre principalele instrumente folosite de decoratori. Noi nu avem pretenția că suntem experți în designul interior, dar câteva sfaturi folositoare putem să vă oferim.
Un lucru știm foarte bine prin prisma activității noastre, și anume că, nu există amenajare modernă fără un iluminat diferențiat. Iată de ce susținem și noi amplasarea unui număr suficient de corpuri de iluminat, în funcție de fiecare spațiu în parte.
Dacă ne-ați mai citit până acum, poate ați observat că ne preocupă economia, drept pentru care nu ne-am permite să vă recomandăm să exagerați cu numărul mare de corpuri de iluminat. Totuși, uneori este foarte util să avem alocate lumini în funcție de zone de activitate, nu pentru a le aprinde pe toate deodată, ci pentru a ne adapta nevoilor imediate.
Firește că trebuie să mergem în continuare pe un iluminat general ce înseamnă o lumină dispersată în mod uniform, de regulă poziționat central (lustre, plafoniere), completată ulterior cu lumini indirecte ce atenuează efectul de contrast. Dacă este la îndemână puteți proiecta luminile indirecte încă din faza de construcție, pentru că cele mai spectaculoase sunt cele așezate la întâlnirea pereților perimetrali cu tavanul.
Recomandarea LogicLight: Raddo
Plafoniera Rotunda 48W Neagra, Metalica cu Geam din Plexiglas, Lumina Rece
6400K
Iluminarea eficientă a vestibulul
În primul rând, fără nicio discuție, holul trebuie să fie iluminat în funcție de dimensiunile sale. De asemenea aranjarea luminilor trebuie să țină cont de forma acestei încăperi.
Dacă avem un culoare lung și foarte îngust, putem opta pentru o lustra cu becuri în linie, pentru spoturi cu halogen pe șină, ori pentru benzi cu leduri.
Sugestie de la LogicLight: Lustra Clasica Cu Lemn, Abajur Pătrat, Dulie E27, Max 2X40W
Pentru holuri cea mai potrivită lumină este un mix de lumină naturală - lumină caldă. Fiind o zonă de tranziție între diferitele încăperi ale locuinței, holurile pot primi lumină naturală de afară prin geamuri ori hublouri. Pentru completare putem adăuga lumina caldă.
Vă recomandăm lumina caldă albă, adică ceva între cald și rece. De ce? Pentru că avem totuși nevoie de o lumină bună noaptea, iar mai apoi pentru că nu ne-am dori un extra fascicol luminos care să ne orbească în drumurile noastre nocturne.
Recomandarea LogicLight: corpuri liniare de interior.
Dacă avem o cameră cu pereți în culori închise, vom avea nevoie de o iluminare mai puternică.
Un iluminat indirect pentru hol poate fi un câștig, dacă orientăm fascicolul luminos către plafon. De asemenea sunt utile și luminile difuze care pot atenua contururile perfect geometrice ale acestui spațiu.
Pentru a crea impresia de spațiu, recomandăm plasarea luminilor la înălțimi diferite, dar mai ales alegeți simetria.
Corpurile de iluminat pentru holuri trebuie să aibă mai multe caracteristici pentru a fi eficiente. În primul rând, acestea trebuie să fie capabile să furnizeze cantitatea potrivită de lumină pentru zona în care sunt instalate. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie suficient de luminoase pentru a ilumina zona fără a provoca orbire sau disconfort.
În al doilea rând, corpurile de iluminat pentru holuri trebuie să fie ușor de utilizat și de întreținut. Dacă trebuie să le înlocuiți frecvent, atunci acest lucru va fi o problemă, deoarece vă va costa timp și bani.
În al treilea rând, corpurile de iluminat pentru hol ar trebui să ofere un bun raport calitate-preț, fiind durabile, dar și ușor de suportat pentru bugetul dumneavoastră (adică nu ar trebui să coste prea mult).
Aceste corpuri de iluminat hol reprezintă o modalitate excelentă de a crea un mediu mai plăcut, mai confortabil și mai funcțional în casa dumneavoastră. Ele sunt concepute pentru a oferi lumină la intrarea în locuința dvs., ceea ce înseamnă că sunt de obicei montate la înălțime pe pereți.
De asemenea, sunt de obicei încastrate în perete sau în tavan, ceea ce le face mai plăcute din punct de vedere estetic decât alte tipuri de lumini. Sunt adesea realizate cu design minimalist care le ajută să se integreze în mediul înconjurător, astfel încât să nu iasă prea mult în evidență.
Recomandare LogicLight pentru Lustra
Clasica Cu Abajur Sticla Tip Oglinda, Dulie E27, Max 3X40W
Corpurile de iluminat pentru holuri sunt adesea realizate din materiale care sunt ușor de întreținut și curățat. Acest lucru se datorează faptului că este posibil ca acestea să se murdărească în mod regulat, deoarece oamenii trec prin acest spațiu frecvent în timp ce intră și ies din casă.
Cum aleg corpuri de iluminat hol?
Atunci când căutați un corp de iluminat pentru holul dvs., este important să luați în considerare caracteristicile acestuia. Acestea includ:
- Luminozitatea: Aceasta este cea mai importantă caracteristică. Luminozitatea corpului de iluminat va determina cât de bine luminează holurile și vă permite să vedeți ce se întâmplă în jurul dumneavoastră. Veți dori să alegeți un corp de iluminat care este suficient de luminos pentru spațiul respectiv.
- Temperatura de culoare: Temperatura de culoare se referă la cât de "caldă" sau "rece" apare sursa de lumină. Sursele de lumină caldă par mai galbene decât cele reci, care par mai albastre. Este posibil să doriți să alegeți o sursă de lumină caldă dacă încercați să creați un mediu primitor în holul dvs. sau dacă în apropiere există multe lămpi fluorescente (care pot face ca lucrurile să pară mai puțin primitoare). Puteți alege, de asemenea, între diferite niveluri de temperaturi de culoare calde față de cele reci; acestea sunt măsurate în Kelvin (K). De exemplu, lumina lumânărilor are o temperatură de culoare aproximativă de 1800K, în timp ce lumina zilei are o temperatură de culoare de 5000K; majoritatea becurilor moderne au temperaturi de culoare între 3000K și 4000K.
Corpurile de iluminat pe care noi vi le recomandăm pentru holuri: lustre, aplice, plafoniere, spot-uri.
Pe LogicLight găsiți corpuri de iluminat pentru toate încăperile unei locuințe, iar pe blogul nostru găsiți recomandări în privința luminilor potrivite pentru diverse spații.
Recomandare LogicLight: becuri led E27.
Aspectele pe care trebuie să le avem în vedere la iluminarea unui hol:
dimensiunea camerei
înălțimea camerei
designul interior
tipul permis de montaj
iluminatul natural existent
Frecvent holurile nu prea primesc lumină naturală, de aceea este important aspectul iluminării.
Dacă dispui de un spațiu generos, poți opta pentru lustre generoase care să fie în concordanță cu stilul casei.
În orice caz, indiferent că vorbim de living, bucătărie, dormitor, baie ori hol, nu este bine să ne bazăm pe o singură sursă de lumină.
Ideal ar fi o combinație de lumini, diverse surse care conferă ideea de intimitate și dau funcționalitate spațiului propriu-zis.